School Of The Holy Child In Rye To Add Facilites, Field

  • Comment
A rendering of what the exterior of the new field house will look like at the School of the Holy Child in Rye. Photo Credit: Courtesy of the School of the Holy Child

RYE, N.Y. -- The School of the Holy Child in Rye is looking to make some additions to its campus, including a new field house and a design studio for architecture students.

The catalyst for the project was the school's desire to convert the current "gymatorium" into a full auditorium, according to Ronen Wilk of Peter Gisolfi & Associates, the architecture firm overseeing the project. The inside of the building will be renovated into a 400-seat space for performing arts and liturgies. There will be no renovations done to the exterior of the building.

Athletics will be moved to a new 26,000 square-foot field house, which will include basketball courts, a student common area, locker rooms, squash courts, athletics offices and training facilities. A new entrance to the campus from Convent will be added to allow for pick-up and drop-off of students.

The 75,000 square-foot field in the northwest corner of campus, known as Ross Field, will also be reconstructed. The field is used for lacrosse, field hockey and soccer, and will be expanded to be regulation size. It will also be converted from grass to synthetic turf.

A 700 square-foot garage will be converted into a two-story design studio for architecture and engineering programs. The new two-story building will include a workshop on the ground floor and classroom space on the second floor.

The studio was designed by Andrea Steele, an architect who also serves on the faculty at the school. She said that the site was chosen because the garage was underutilized, and because the building was separate from the rest of the classrooms.

"Because this is a design program that is about community outreach and the girls are supposed to come together and be proactive about finding ways to help the community, we felt it was really important that they kind of remove themselves from the day-to-day of the math and science and all the other curriculum and really bond together in a new campus," Steele said.

The studio will also have a community garden. A portion of the foundation wall will be converted into a communal bench for students to have class outside.

  • Comment

Comments

In Other News

News

Westchester Will Forfeit $5.2M In Housing Grants

Pace Performing Arts Hosts Session With Director Doyle